Myllyn historia
-
Lounasta
Viikon lounaslistaMyllypuodin lounaskahvila tarjoaa kursailematonta karjalaista kotiruokaa. Salaattibuffasta valitset mieleiset väriläiskät lautasellesi lämpimän ruuan kylkeen sekä paikallista ruisleipää ja oman keittiön sämpylöitä. Ja maksat vain siitä, minkä syöt, sillä lounasannoksen hinta määräytyy sen painon mukaan.
Lounas tarjolla ma–pe 11.00–13.00
-
Shoppaile ja tilaa
Lounaskahvilamme yhteydessä olevasta puodista löydät paikallisten pientuottajien elintarvikkeita hilloista ja hunajasta villasukkiin sekä puutöihin. Esillä on lahjaideoita ja kauden tuotteita.
Tilaat kauttamme myös kätevästi kakut tai jopa kokonaisen cateringin juhliisi. Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro toiveesi.
-
Työskentele, kokousta tai juhli
Ota yhteyttäOletko haaveillut rauhallisesta etätyöpisteestä inspiroivassa ympäristössä tai kaipaatko kokoustilaa? Vuokraamme myllymiljöön rantamaisemasta työpisteitä ja -tiloja päiväksi tai pitemmäksikin aikaa.
Myllypuodilla voit myös järjestää yksityistilaisuuksia kokouksista pieniin perhejuhliin. Tilaa historiallisessa miljöössä on vuodenajasta riippuen 30 jopa 50 henkilölle. Valmistamme tarjoilut toiveiden mukaisesti.
Leipäpitäjän yli satavuotiset myllyperinteet
Liperin kauniin Kirkkolahden rannalla toimineen myllyn miljöössä voi kuulla historian siipien havinaa, sillä alueella on vahvat juuret suomalaisten maataloustuotteiden jalostamisessa. Myllytoiminta alkoi Osuusmeijerin ensimmäisen oman meijerirakennuksen valmistuttua vuonna 1906. Samoilta jalanjäljiltä lähti ruokaa ympäri Suomen 114 vuoden ajan kunnes kolmas tulipalo tuhosi koko myllyn perjantai aamuyönä 5.6.2020. Alueella ovat toimineet myös juustola ja meijeri. Nykyisin vanhassa juustolarakennuksessa toimii sänkytehdas. Suojeltu meijerirakennus odottaa uutta tulemistaan alueen kehittämisen myötä.
Tulipaloja ja uudistamista
Mallikkaasti käynnistynyt myllytoiminta koki ensimmäisen takaiskun vuonna 1927, kun tulipalo tuhosi suuren osan myllystä. Sotien jälkeen suotuisa kehitys alkoi jälleen ja myllyn tuotanto kasvoi tasaisesti, mutta helmikuussa 1961 mylly tuhoutui täysin tulipalossa. Uuden myllyn rakentaminen alkoi kuitenkin välittömästi.
Myllyn tuotevalikoima monipuolistui vuosien aikana huomattavasti. Liperin Mylly oli myös luomujauhojen ja -suurimoiden tuottaja. Luomutuotteiden valmistus alkoi jo 1990-luvun alussa.
Viimeinen mohikaani syntyi uusiin haalereihin
Vuonna 2019 viimeinen suomalainen osuuskuntamuotoinen mylly siirtyi yksityisomistukseen, kun Anne Vänskä ja Kari Huikuri ostivat maan kuulun Liperin myllyn. Uudistettu ja jo vientiin lähtenyt toiminta sai kuitenkin viimeisen iskunsa vain kymmenen kuukautta myöhemmin 5.6.2020 myllyn tuhouduttua kokonaan tulipalossa eikä uutta myllyä enää voitu rakentaa.
Perinteikkään alueen historia elää kuitenkin vielä vahvasti tässä päivässä. Myllypuodin pöydissä muistelut ja ideat alueen uudesta tulevaisuudesta käyvät vilkkaina. Alueen omistava Aavakax Oy on käynnistänyt alueelle kaavamuutosprosessin, millä myllyrannan elämä herää uudestaan henkiin asumisen ja palvelujen myötä. Yhtiön puuhatrion muodostavat Anne Vänskän lisäksi Annamari ja Jukka-Pekka Kärki.